Centrum európskeho dobrovoľníctva (CEV), ktorého sme členom, organizovalo 15. - 17. mája 2024 jarný kongres spojený s Valným zhromaždením členov CEV.

Tohtoročný jarný kongres sa konal v meste Trento (Taliansko), ktoré je v roku 2024 Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Titul každoročne udeľuje CEV už od roku 2014, kongres bol teda dobrou prílžitosťou osláviť desaťročie dobrých príkladov rozvoja dobrovoľníctva naprieč Európou.
 
Program dal priestor vrátiť sa k predchádzajúcim nositeľom tohto titulu, pomenovať prínosy tohto titulu pre rozvoj dobrovoľníctva v nositeľských miestach aj celých krajinách. Desaťročnica skúseností zároveň inšpirovala CEV pokúsiť sa zozbierať dobré príklady vplyvov implementácie titulu a vytvoriť metodiku merania vplyvu udelenia tohto titulu na miestny rozvoj dobrovoľníctva. 
 
Prípravu metodiky pre CEV zastrešuje Platforma dobrovolnickych centier a organizácií. Alžbeta Brozmanová Gregorová počas jarného kongresu viedla workshop s cieľom zozbierať a pomenovať zaznamenané zmeny, ktoré sa udiali v dôsledku implementácie titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva. Účastníkmi a účastníčkami workshopu bola Správna rada CEV a zástupkyne/zástupcovia miest, ktorým bol titul v minulosti udelený.
 
Mesto Trento pripravilo pre účastníkov a účastníčky kongresu program plný inšpiratívnych príkladov dobrovoľníckych programov posilnený nezameniteľnou stredomorskou atmosférou a tradične chutným jedlom.
 
V Platforme dobrovolnickych centier a organizácií považujeme spoluprácu za jednu z kľúčových priorít a medzinárodné partnerstvá vnímame ako priestor na profesné aj ľudské obohatenie. Podobné príležitosti na sieťovanie sú preto pre nás cenným momentom posilnenia.